In 1925 is de boerderij gebouwd in opdracht van Johannes en Teuntje Doornenbal-Oskam. Samen kregen ze 1 dochter, Joziena, die de boerderij voortzette met haar echtgenoot Leen Verlaan. Vervolgens nam hun oudste zoon Koos met zijn echtgenote Fokelina de boerderij over. Hierin kwam op 21 oktober 2015 een hele grote verandering door het plotselinge overlijden van Koos.

Aangezien Koos en Fokelina geen kinderen hebben, was de vraag wat gaat er nu gebeuren met de boerderij. Op een zekere dag was er een gesprek met een (boeren) zoon van vrienden uit IJsselstein. Bernard Oskam had veel interesse om hier te komen werken. Hierbij werd aan hem de kans gegeven om in de toekomst de boerderij over te nemen. Dit heeft ertoe geleid dat de VOF Verlaan-Oskam is opgericht, bestaande uit de vennoten: Fokelina Verlaan, Teus Verlaan (broer van Koos) en Bernard Oskam. Teus heeft jarenlang bij een agrarisch accountantskantoor gewerkt en heeft hierbij de nodige ervaring opgedaan. Daarnaast heeft hij in zijn vrije tijd altijd al bij Koos en Fokelina meegeholpen op het bedrijf.

Ze hebben ongeveer 75 melkkoeien en 45 stuks jongvee. Daarnaast zijn er ook nog ongeveer 240 vleesvarkens. De oppervlakte van het land bestaat uit ongeveer 44 ha grasland en 10 ha maisland. Hiervan wordt 2 ½ ha. gepacht. Jonge kalveren gaan na de geboorte in kalveriglo's. Daarna verblijven ze in ruime strohokken. Er is veel aandacht voor het vee.  

De reden voor dit bedrijf om aan De Zuivelmakers te leveren is dat De Zuivelmakers een eerlijke melkprijs uitbetaalt. Tevens zijn ze ook in Benschop gevestigd en het is een zeer betrokken bedrijf. Zo worden in het kader van duurzaamheid door hen diverse workshops voor de boeren georganiseerd.

Dit doen wij aan duurzaamheid:


  • Alle koeien gaan zo vroeg mogelijk de wei in

  • De stallen zijn uitgerust met koeborstels en een mestrobot 

  • Water uit eigen bron en een waterbak in de wei

  • Zonnepanelen waarmee alle elektra voor het bedrijf wordt gewonnen

  • Er wordt veel aan weidevogelbeheer gedaan

  • Een voorkoeler en warmteterugwinning, waarbij het water van de voorkoeler weer wordt hergebruikt voor de koeien

  • In de zomer van 2017 is de nieuwe melkstal (2x 10 zij aan zij) in gebruik genomen. Daardoor is de uiergezondheid verbeterd

Bijzonderheden op de boerderij:


  • 7 koeien hebben de mijlpaal van 100.000 kg melk gehaald

  • 1 koe heeft zelfs 10.000 kg vet en eiwit gehaald. 

  • Er is een wandelpad aangelegd door het weiland. Meer informatie daarover is hier te vinden. 

Onzeveehouders

Familie van der Louw
Familie van der Scheer
VOF Verlaan-Oskam
John Benschop
Cor van Zuijlen
Dick Vink
Jan van Beek
Siem Scherpenzeel
Familie Lekkerkerker
Bert van der Ham