Bert en Gerda van der Ham wonen in een monumentale boerderij waarachter een modern melkveebedrijf is gevestigd. De melkkoeien zijn gehuisvest in een nieuwe maatlatstal. Dit is een luxe stal waar de koeien het goed naar hun zin hebben. De koeien worden twee keer per dag gemolken in een 2x14 zij-aan-zij snelwissel melkstal.


Ze hebben de kwaliteit van de melk hoog in het vaandel en vinden het belangrijk dat hier een extra beloning voor is. Ze leveren namelijk al jaren eerste klas melk. Daarom hebben zij ervoor gekozen om hun melk aan De Zuivelmakers te leveren.


De boerderij heeft hoogwaardig melkvee. Er zijn al meerdere koeien die 100.000 liter melk hebben gegeven. Alle koeien stammen af van de Tonnie en Saakje. Dit zijn de twee koeien waar de boerderij mee begonnen is. Het is bijzonder om zulke sterke eigen stamboomfamilies te hebben.


Het jongvee wordt zelf op het bedrijf opgefokt. Er wordt veel aandacht besteed aan de verzorging van het vee, wat zich uit in een hoge score voor het koekompas.


Bert en Gerda doen mee met het project 'Boerensloot'. Hiermee wordt geprobeerd de diversiteit van planten in de sloot en slootkant te vergroten. Daarnaast zijn er ook percelen met een latere maaidatum voor de plantendiversiteit en weidevogels.


Familie van der Ham vindt het belangrijk efficiënt om te gaan met energie. Voorbeelden hiervan zijn warmteterugwinning, voorkoeler, frequentieregelaar en LED lampen. Daarnaast liggen er zonnepanelen op het dak, wat er voor zorgt dat het bedrijf energieneutraal is. 

Dit doen wij aan duurzaamheid:


  • Een hoge stikstof en fosfaat benutting, wat goed is voor de kringloop.

  • Zonnepanelen zorgen ervoor dat het bedrijf zelfvoorzienend  is

  • Door optimale verzorging geven de koeien veel melk

  • Veel aandacht voor koecomfort in de stallen waaronder diepstrooisel bedden, koeborstels en schone vloeren door mestrobot.

  • De koeien gaan elk jaar de wei in.

Bijzonderheden op de boerderij:


  • Alle koeien stammen af van de Tonnie en Saakje; de 2 koeien waar de boerderij mee is begonnen. Het is heel bijzonder om zulke sterke eigen stamboomfamilies te hebben!

  • Eigen moestuin met heerlijke groente en fruitbomen

  • Er zijn meerdere koeien die al meer dan 100.000 liter melk hebben gegeven

  • Al jaren lang levert de familie van der Ham eersteklas kwaliteit melk

Onzeveehouders

Cor van Zuijlen
VOF Verlaan-Oskam
Siem Scherpenzeel
Familie Lekkerkerker
Familie van der Scheer
Jan van Beek
Bert van der Ham
Familie van der Louw
John Benschop
Dick Vink