Koeien extra lang buiten

geplaatst op 21-11-2014
Nog steeds lekker in de wei! Onze dames kunnen dit weekend (22 november!) nog even genieten in de wei. En daarna gaan ze lekker de warme stal in voor de winter. Dit jaar was bijna een record. De koeien hebben minimaal 200 dagen buiten gestaan.

In het programma ‘Duurzame Weidezuivel’ is weidegang een belangrijk onderdeel. Wij hebben als norm minimaal 130 dagen opgesteld, maar streven naar 150 dagen met onze veehouders. Dit jaar begon het voorjaar al vroeg, waardoor de koeien al snel weer naar buiten konden. En nu helpt het zachte najaar hier ook aan mee. De meeste veehouders hebben dan ook minimaal 200 dagen hun koeien buiten gehad.

Een goede kijk op de weide is een belangrijk onderdeel bij weidegang. De kwaliteit van het gras moet optimaal zijn als onderdeel van de voeding van de koe. Hierbij hoort ook een goede conditie van de weilanden. Dit jaar hebben onze veehouders meegedaan aan ‘Farm walks’, waarbij ze met een weidecoach op diverse momenten in het jaar een ronde door de weide hebben gedaan. Hierbij is nog meer kennis over de kwaliteit van gras en het beweiden opgedaan, waarmee onze boer efficiënter kunnen werken met eigen input. Dus verhogen benutting koeienmest en meer voer van eigen land halen, waarbij wel de vruchtbaarheid van het land in stand wordt gehouden.